Akvaryum Seçimi

AKVARYUMUN ŞEKLİ VE BOYUTLARI

 

 

Günümüzde akvaryumlar çeşitli şekiller ve boyutlarda yapılmakta, özel yapım imkanıda akvaryumun koyulacağı yere tam uymasını sağlamaktadır. Bu kadar çeşitliliğin olması biryandan iyiyken diğer yandan seçimi zorlaştırmaktadır. Seçim kişinin kendi zevkine bağlı olsada karar  verme aşamasında şekil ve boyutlar konusunda bilmemiz gereken noktalar vardır.

 

Kuracağınız akvaryumun boyutlarına karar verirken kural şudur :  “Akvaryumun büyük olması iyidir ama daha büyüğü daha iyidir”. Boyutlar büyüdükçe su kapasitesi de artacak bunun sonucunda akvaryumdaki değerlerin sabit tutulması dahada kolaylaşacaktır. Su kirliliği açısından bakıldığında ise 10 balığın 100 litre suyu kirletme ve filtrenin bu kirliliği temizlemeye çalışması ile 10 balığın 500 litre suyu kirletme ve filtrenin bu kirliliği temizlemeye çalışması arasında şüphesiz çok fark olacaktır. Bu yüzden bütçenizin ve mekanınızın elverdiği en büyük akvaryum ile başlamanız çok yerinde olacaktır. Genelde insanlar ufak bir akvaryumla başlayıp işi öğrendikten sonra daha büyük bir akvaryuma geçmeyi düşünmektedirler ancak gerçekte yapılması gereken tam tersidir. Ufak bir akvaryumda işlerin ters gitme ihtimali büyük bir akvaryuma oranla daha yüksektir bu nedenle büyük akvaryum yeni başlayanlar için riski düşük ve kolay bir akvaryumdur, ufak akvaryum ise ancak çok deneyimli hobistlerin başa çıkabileceği bir sistemdir.

 

Standart kare veya dikdörtgen şeklindeki akvaryumlar temizlik ve izleme açısından her zaman en iyi sonucu verirler.Kenarları yuvarlak, silindir veya altıgen akvaryumlar fikir açısından cazip olsada ışığın kırılması nedeniyle bu tür akvaryumları seyretmek hoş olmayacak bunun yanında cam temizliği her zaman sorun teşkil edecektir.

 

Akvaryumun derinliği ve yüksekliği ne kadar artarsa izleme ve dekor yerleştirme imkanıda o kadar artacaktır. Kayalar ile yapılacak dekor ön camdan ne kadar uzakta olursa seyretmek o denli zevkli olduğundan akvaryumun derinliği maksimum tutulmalıdır. Derinliğin artması su yüzeyini de arttıracağından ikinci bir fayda olarak akvaryumdaki karbon dioksit in uçması ve akvaryuma oksijen girmesi geniş su yüzeyi sayesinde çok daha yüksek oranda olacaktır. Yükseklik konusuna gelince bu tamamen seyir zevki içindir ancak unutulmaması gereken şey yükseklik arttıkça cam kalınlığının  artacağı bununda maliyeti aşırı arttıracağıdır. Burada benim tavsiyem yüksekliğin 50 / 60 cm arası tutulması derinliğin ise en az 50 cm olmasıdır.

 

Akvaryumun yapımında kullanılan maddelerden biri cam diğeri ise akriliktir. Akrilik hafif olması, cam kadar yansıma yapmaması nedeniyle tercih edilmektedir ancak akriliğin çizilme olasılığı cama oranla çok daha fazladır ve kaya dekorları yapılacağından çizilmesi kaçınılmazdır. Cam akvaryumlar bu nedenle daha kullanışlıdırlar. Fiyat açısından bakıldığında ise cam akvaryum akrilik olana kıyasla daha ucuzdur.

Akvaryum Seçimi

P =MsoTitle style=MARGIN: 0cm 0cm 0ptstrongEMFONT face=Times New Roman size=2AKVARYUMUN ŞEKLİ VE BOYUTLARI /FONT/EM/strong/P P =Msonormal style=MARGIN: 0cm 0cm 0ptSPAN style=mso-ansi-: TR?:namespace prefix = o ns = ...

Akvaryum için yer seçimi

P =Msonormal style=MARGIN: 0cm 0cm 0ptSPAN style=mso-ansi-: TRFONT size=3FONT face=Times New RomanAKVARYUM İÇİN YER SEÇİMİ?:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office /o:p/o:p/FONT/FONT/SPAN/P...